Afbeelding

“Na zestig jaar zijn alle taboes doorbroken”

Roois nieuws Op de koffie bij...
Uitvaartverzorging A. Kuis, een familiebedrijf pur sang, bestaat dit jaar zestig jaar. Al drie generaties lang helpt Kuis Rooise families bij het verwerken van het verlies van dierbaren. Jan Kuis begon de onderneming in 1953, daarna nam zoon Piet het over en nu zwaait Antwan de scepter. Van de Kerkstraat naar een modern uitvaartcentrum. Kuis maakte een flinke evolutie mee.

Uitvaartverzorging A. Kuis viert samen met het gedreven personeel het zestigjarig bestaan. Piet: “Mijn vader was koster bij de Martinuskerk en begon daarnaast een begrafenisonderneming. Op mijn elfde liep ik al mee om de kist weg te brengen. Op 1 juli 1977 heb ik de zaak overgenomen. Het vak zit bij ons in het bloed. Op jonge leeftijd wist Antwan al, dat hij het bedrijf over wilde nemen. Dat gebeurde in 2006.”

In 1996 bouwde Kuis een prachtig nieuw rouwcentrum aan de rand van de Dommel. Opa Jan maakte het niet meer mee. Hij stierf begin jaren negentig. De verhuizing van de Kerkstraat naar het nieuwe complex was een grote stap in de geschiedenis van uitvaartverzorging Kuis. Vanaf dat moment hadden ze de mogelijkheid om zelf overledenen op te baren. Alles was beschikbaar onder één dak, zoals het vervaardigen van kaarten en bidprentjes. In 2001 kwam daar ook het rouwcentrum Wolfswinkel in Son en Breugel bij. Dat is in de handen van Kuis in de vorm van een Stichting. Tevens verzorgen ze daar de begraafplaats. Het is dan ook logisch dat Uitvaartverzorging Kuis – als grote speler in deze regio - lid is van de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen. “Net als in Rooi worden we in Son overal herkend, maar we werken niet alleen in Son en Rooi. Ook zijn we actief in, Best, Schijndel en andere dorpen in de regio”, aldus Piet.

In die zestig jaar is er veel veranderd op het gebied van begraven. Allereerst kiezen steeds meer mensen voor crematie (60% in 2012). Maar ook de verzoeken worden anders. Piet: “Na zestig jaar zijn zo’n beetje alle taboes doorbroken. Tegenwoordig willen de mensen steeds meer zelf doen. Als ze dat willen, waarom niet? Wij gaan met de tijd mee.” Dat uit zich ook in andere onderdelen. Zo kan Kuis de complete catering in het rouwcentrum regelen en kan de onderneming alles verzorgen op het gebied van drukwerk.

Uitvaartverzorging Kuis: Wanneer de tijd stil staat...