Afbeelding

Op de koffie bij Yvonne Sijbers

Roois nieuws Op de koffie bij...
Nooit geweten dat er fysiotherapie bestaat die speciaal gericht is op ouderen. Dat had mijn oma moeten weten, toen ze vroeger na haar zoveelste gekke dansje (“Nog één keertje oma”) uitgeput en met twee overbelaste schouders bij ons op de bank kwam zitten. Gelukkig staat tegenwoordig Yvonne Sijbers in Rooi paraat, om als professioneel fysiotherapeute de kwaliteit van leven van al onze ouderen te verbeteren.

5 mei 2010 startte Yvonne met Fysio @ Casa; fysiotherapie voor chronisch zieken en ouderen aan huis. Als zzp-er laat ze zich inhuren door FysioNova in Liempde en sinds kort ook door FysioRooi. Yvonne vertelt: “Een eenmanszaak heeft in de fysiotherapie weinig bestaansrecht, daarom ben ik aangesloten bij deze twee praktijken. Mijn doel is om mensen die passen binnen mijn profiel, bij mij te laten komen in plaats van bij de reguliere fysio.”

In 1985 studeerde Yvonne af als fysiotherapeute, waarna ze aan de slag ging in particuliere praktijken. “Toen ik kinderen kreeg ging ik deeltijd als fysiotherapeute werken met verstandelijk gehandicapten, en de laatste vier jaar heb ik eigenlijk alleen nog met ouderen gewerkt. Twee en half jaar geleden ben ik begonnen met de opleiding Geriatrie; fysiotherapie gericht op ouderen. In juni 2011 rond ik die studie af. Een vriendin vroeg eens of ik niet eens naar haar moeder wilde gaan. Van een medestudent kreeg ik dezelfde vraag. Dat was voor mij de aanleiding om te beginnen met Fysio @ Casa. Er is echt een gat in Rooi wat betreft geriatrie, er is namelijk niets speciaal voor ouderen. Nadat ik navraag had gedaan bij andersoortige specialisten in Rooi, die tot dezelfde conclusie kwamen, ben ik voor mezelf begonnen. Mensen worden steeds ouder en willen steeds langer thuis blijven wonen. Fysiotherapie voor ouderen moet óók serieus genomen worden. Gelukkig is dat nu zo. Sinds 2010 wordt de specialisatie overigens ook erkend door alle ziektekostenverzekeraars.

Yvonne komt als fysiotherapeute bij mensen thuis om thuis te trainen. “Voor oudere mensen is het vaak lastig om naar een praktijk te komen, en daarnaast blijkt dat thuis trainen effectiever is. Bovendien, wanneer je bij mensen thuis traint -en dus in hun thuissituatie- kunnen ze zich daarna thuis ook zo goed mogelijk handhaven. Je kunt gerichter trainen op de plek waar het om gaat. Zo was er een vrouw die haar hele leven op een boot had gewoond, en daar graag haar verjaardag wilde vieren. Ze kon echter niet meer zo goed traplopen, en dus ook moeilijk op die boot komen. We zijn toen samen gericht gaan trainen, zodat ze er toch haar verjaardag kon vieren.”

“Ik voel me heel nuttig. Het is vaak meer dan alleen een schouder verhelpen, er gaat ook mentale coaching mee gemoeid. Wanneer mensen zo ver zijn dat ze hun bed niet uitkomen, raken ze in een sociaal isolement en het is aan mij om te zorgen dat ze daaruit komen of dat ze daar sowieso niet in komen. Er is nog genoeg werk te doen hier!” En gelukkig vindt Yvonne dat werk alles behalve vervelend. “Ik vind het heel bijzonder om met ouderen te werken, ze staan positief in het leven en hebben veel levenservaring. Men zegt vaak dat wijsheid met de jaren komt, nou, dat ís ook echt zo. Ik leer heel veel van mijn cliënten. Ouderen kunnen goed relativeren, weten wat echt belangrijk is in het leven.” En, niet onbelangrijk, cliënten vinden het ook fijn om met Yvonne te werken. “Ik krijg veel positieve reacties van ouderen, dat geeft echt een kick! Maar ik ben niet iemand die van zichzelf zegt dat ‘ie ’t goed doet, daar hou ik niet van.”

Nou Yvonne, dan zeg ik ’t toch..

Yvonne Sijbers Liempseweg 1  5492 SM Sint-Oedenrode  0413-288930  Of 06-55156432