Afbeelding

Zonne-energie kan zonder gouden bergen

Algemeen

Iedere huiseigenaar moet kunnen profiteren van de voordelen van zonne-energie, vindt Vereniging Eigen Huis. Maar in die markt blijkt nog veel mis. Leden van de vereniging geven aan dat gebrek aan goede, objectieve informatie ze tegenhoudt de stap te maken. Vereniging Eigen Huis zet zich in voor meer transparantie. "Er worden nog steeds te vaak gouden bergen beloofd."

Sinds 2012 bundelt Vereniging Eigen Huis de inkoopkracht van haar leden om het beste zonnestroomsysteem aan te bieden tegen een scherpe prijs en tegelijkertijd de markt eerlijker en transparanter te maken. Dat lukt steeds beter. Inmiddels maken al ruim 13.000 huiseigenaren gebruik van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen.

Veel mis in de markt
Richard Snijders, marketeer bij Vereniging Eigen Huis: "We zijn de dienst destijds gestart op verzoek van onze leden. En we krijgen nog altijd vragen over betrouwbaarheid, kwaliteit, regels, garanties en financiering. Helaas moeten we daaruit concluderen dat er in de markt nog altijd loze beloftes worden gedaan ten aanzien van rendement, service en nazorg. Verder blijft er veel onduidelijkheid over subsidies en bijvoorbeeld het terugleveren van stroom. Wij laten zien dat dat anders kan."

Eerlijke informatie sleutel tot succes
Vereniging Eigen Huis stelt de misstanden in de zonne-energiemarkt actief aan de kaak door een voortdurende lobby bij energiemaatschappijen, leveranciers en de politiek. Zo ijvert de vereniging voor behoud van de salderingsregeling. Snijders: "Op onze website informeren we de consument over álle aspecten van zonne-energie. Verder delen onze eigen zonne-experts hun kennis op informatiebijeenkomsten. En bij ons krijgen de 13.000 deelnemers aan de Collectieve Inkoop Zonnepanelen ook het podium om hun ervaringen te delen. Want wie kan nou beter uitleggen wat er komt kijken bij zonne-energie dan leden die deze stap al gemaakt hebben.?" Ook in 2016 kunt u bij Vereniging Eigen huis terecht voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Ga naar eigenhuis.nl/zon voor meer informatie.