Afbeelding

Filmpjes helpen ouders van ernstig meervoudig beperkte kinderen

Algemeen

Het krijgen van een kind met een ernstige meervoudige beperking is enorm ingrijpend. Ouders van jonge kinderen die ernstig meervoudig beperkt zijn krijgen te maken met heftige emoties én moeten onverwacht en zonder enige kennis de zorg en ondersteuning van hun kind regelen. Met het programma Meervoudig Ondersteund biedt de BOSK hen nu een helpende hand. Recent zijn daarom tijdens een landelijke ontmoetingsdag 9 filmpjes en 8 checklists gepresenteerd.

Ouders moeten zich sterk genoeg voelen om de regie over de zorg in eigen hand te nemen, terwijl ze ook te maken hebben met hun eigen emoties, en de praktische en financiële impact ook dikwijls groot is. De BOSK, als vereniging voor mensen met een meervoudig complexe handicap, weet als geen ander hoe belangrijk het is dat je je als ouder gesteund weet in een fase van onzekerheid die niemand kan wegnemen. Juist dan is de ervaringskennis van andere ouders van grote waarde.

Ervaringskennis
Om die reden heeft de BOSK deze ervaringskennis van ouders samen met die van professionals ingezet en vertaald in twee handzame instrumenten; checklists en online films. Ouders hebben inhoudelijk bijgedragen aan de totstandkoming van deze producten. Hiermee is het echt een programma van ouders voor ouders. Deze filmpjes zijn te vinden op www.bosk.nl/meervoudigondersteund.

Negen thema's
Meervoudig Ondersteund is uitgewerkt in negen thema's: Gezin en verwerking / Ziekenhuizen / Behandeling en therapie / Communicatie en opvoeding / Ontwikkeling, opvang en onderwijs / Zorgen voor en over / Vrije tijd, vervoer en sociale kaart / Hulpmiddelen en voorzieningen / Wetten, regelgeving en vergoedingen. 

Filmpjes brengen gezinnen in beeld
Op www.bosk.nl/meervoudigondersteund staan negen filmpjes, die voor elk van de thema's zijn gemaakt. In elk filmpje komt een ander gezin aan bod, waarbij de ernst van de aandoening bij de kinderen verschilt, juist ook omdat EMB/MCG (Ernstig Meervoudig Beperkt/Meervoudig Complex Gehandicapt) een erg breed begrip is, met veel diversiteit binnen het spectrum qua ontwikkeling. We willen hiermee kleine inkijkjes geven in het leven van deze gezinnen met een EMB/MCG kind, zodat andere ouders hier, naast informatie, ook kracht en inspiratie uit kunnen halen.

Praktische checklists
Daarnaast zijn er op de website www.bosk.nl/meervoudigondersteund acht zeer praktische checklists te vinden, waarmee we ouders helpen inzichtelijk te krijgen wat er geregeld moet worden. Ook bieden ze ondersteuning bij de voorbereiding op een gesprek in het ziekenhuis met een specialist, of bij het aanvragen van hulpmiddelen. Zo hopen we dat ouders zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden en zich bewust zijn van wat ze willen en nodig hebben in hun zoektocht. Deze checklists zijn als download beschikbaar op de website.