Afbeelding

Brabander leent minder vaak dan gemiddeld

Algemeen

Inwoners van Noord-Brabant vragen per hoofd van de bevolking gemiddeld 11% minder vaak dan het landelijke gemiddelde een lening aan. Daarmee bezetten ze de achtste plaats in de provincie ranking. Flevoland is koploper lenen. Per hoofd van de bevolking vragen de inwoners van die provincie gemiddeld ruim anderhalf keer (71%) vaker een lening aan dan gemiddeld. In de provincie Friesland wordt per hoofd van de bevolking het minst vaak een aanvraag voor een lening gedaan: ruim 17% onder het landelijke gemiddelde. Deze cijfers zijn vandaag bekend gemaakt in het eerste Nationaal Leenonderzoek van Geldshop. In totaal werd de data van tienduizenden aanvragen uit 2015 gebruikt. Geldshop is de grootste onafhankelijke intermediair in consumptief krediet in Nederland.

Noord-Brabant staat met 15.202 euro op de zevende positie als het gaat om het gewenste gemiddelde leenbedrag. Flevoland staat ook in deze ranking met 17.260 euro bovenaan. In Friesland leent men met 14.037 euro gemiddeld het laagste bedrag. Landelijk gezien vragen mensen in de leeftijdsgroep 51 tot 64 jaar het hoogste leenbedrag aan: gemiddeld zo'n 21.000 euro per aanvraag. Hoewel mensen in de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar het grootst aantal leningaanvragen deden, was hun gewenste leenbedrag van alle leeftijdsgroepen het laagst: gemiddeld zo'n 8.400 euro.

Alleenstaanden zonder kinderen lenen veruit het vaakst
Als landelijk wordt gekeken naar gezinssamenstelling, zijn er grote verschillen te zien. Alleenstaanden zonder kinderen nemen 44% van alle leenaanvragen voor hun rekening. Over het algemeen vragen alleenstaanden met kinderen het laagste leenbedrag aan: gemiddeld 10.678 euro, wat net iets minder is dan alleenstaanden zonder kinderen (gemiddeld 10.700 euro). Stellen met kinderen doen aanvragen om bijna het dubbele te lenen: gemiddeld 20.730 euro.

Noord-Brabant minder afwijzingen
Geldshop staat voor verantwoord lenen. Niet alle aanvragen worden goedgekeurd. Wanneer er wordt gekeken naar de redenen van afwijzingen van leningaanvragen is een negatieve BKR-registratie de voornaamste reden. In Zeeland worden mensen het vaakst geweigerd (12% boven landelijke gemiddelde) in verband met een negatieve BKR. Noord-Brabant staat op de negende plaats qua aantal afwijzingen (6% onder landelijk gemiddelde) vanwege een negatieve BKR-registratie. Gelderland (waar het BKR is gevestigd) kent daarentegen de minste afwijzingen (10% onder landelijk gemiddelde) door een negatieve BKR-registratie.