Afbeelding

Scouting Rooi betrokken bij Herdenking 4 mei

Algemeen

Sint-Oedenrode - Scouting Rooi is ook dit jaar weer betrokken bij de Herdenking op 4 mei. In Sint-Oedenrode zal deze herdenking plaatsvinden bij het monument gelegen aan de Dommel. De scouts zullen hierbij aanwezig zijn en de gemeente ondersteunen onder andere door het dragen van de kransen, bloemen en fakkels.

Op veel plaatsen in Nederland zijn scouts betrokken bij de Herdenking op 4 mei. Zij spelen hierbij al jaren een ceremoniële rol. Deze rol past goed in de spelvisie van Scouting Nederland. Scouts voelen zich betrokken bij de maatschappij en leveren hun bijdrage aan de samenleving, onder andere door middel van het helpen bij maatschappelijke activiteiten. Zo ontwikkelen de scouts zich tot zelfstandige volwassenen.

Bij het herdenken van 4 mei komen de overlevenden van oorlogsgeweld en de nabestaanden van oorlogsslachtoffers op de eerste plaats. Voor hen staan bij de herdenking de eigen ervaringen en herinneringen, gekoppeld aan concrete mensen en situaties, centraal. Voor hen is de jaarlijkse herdenking vooral een moment van (gezamenlijke) rouw.

Voor anderen en jongeren is de herdenking vooral een eerbetoon aan de slachtoffers en een blijk van respect en verbondenheid met de oorlogsbetrokkenen. De saamhorigheid van het gezamenlijk herdenken biedt voor velen die rouwen een moment van erkenning en troost.