Afbeelding

Nepal: een jaar na de aardbevingen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het is ondertussen een jaar geleden dat de rampzalige aardbevingen zich in Nepal hebben voltrokken. Zoals we al eerder hadden verwacht en ondertussen (in november 2015) met eigen ogen hebben gezien heeft de echte ramp zich voltrokken in de berg dorpen van Midden Nepal. Peter van de Laar uit Sint-Oedenrode houdt zich bezig met ontwikkelingshulp aan het land. Via deze wijze houdt hij anderen op de hoogte over Stichting Hulp aan Nepal.

In Midden-Nepal zijn dikwijls meer dan de helft van de woningen verwoest. Vrijwel direct nadat duidelijk werd dat het een grote humanitaire ramp betrof zijn we als stichting begonnen met het zoeken van de publiciteit om zodoende geld voor hulp bijeen te brengen. Via de kranten en de lokale TV hebben we veel aandacht gekregen voor de de stichting en haar projecten. Het afgelopen jaar is er door veel mensen flink gedoneerd. Dat er zo veel mensen betrokkenheid hebben getoond heeft ons aangenaam getroffen.

Het zal duidelijk zijn dat we ondanks onze inspanningen slechts lokaal problemen op kunnen lossen. Daarom hebben we besloten om onze hulp te concentreren op de voortgang van het onderwijs. En wel in de getroffen bergdorpen waar we als stichting al actief waren via de bouw van klaslokalen, water tappunten, toiletten en de sponsoring van leerlingen. We hebben projecten in Tanglichok/Patiswara in het Ghorkha district en Jyamrung in het Dhadhing district. Via onze contactpersonen hebben we daar in eerste instantie voor elk dorp 1000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp (voedsel, tentzeilen en golfplaten). Daarnaast hebben we geld beschikbaar gesteld voor een vijftigtal zwaar getroffen gezinnen in "onze" dorpen door de extra schoolkosten (boeken, schoolbenodigdheden e.d. (50 euro per jaar) te betalen. We zullen dat voor een periode van 4 jaar gaan doen.

Het onderwijs wordt in de getroffen dorpen nu gegeven in tijdelijke bamboe en golfplaten hutten en in de beschadigde lokalen. Zo draait het onderwijs nu ondanks de moeilijke omstandigheden zo goed en kwaad mogelijk door. Ondertussen hebben we ook een duidelijk zicht op hoe en welke klaslokalen moeten worden vervangen of gerepareerd. Daarbij is het streven zo "aardbeving bestendig" mogelijk te bouwen. Wij gaan de scholen daar financieel bij helpen. Het is ondertussen wel duidelijk dat ze in de bergdorpen van de regering niets te verwachten hebben. Die lukt het maar niet een goed hulpplan voor de getroffen gebieden op te zetten. Daardoor blijven honderden miljoenen euro's die door het buitenland zijn toegezegd "op de plank liggen". Corruptie ligt hierbij constant op de loer.

Gelukkig is het probleem van de enorme schaarste en de daarmee samenhangende woekerprijzen, door het grens probleem met India, genormaliseerd. Het land keert weer terug naar back to normal. Ons grootste speerpunt op dit moment is de Shree Shankha Devi school in het zwaar getroffen berg dorp Jyamrung. We gaan er zes nieuwe lokalen bouwen. De bedoeling is dat we dat gaan doen hulp van de stichting Wilde Ganzen. Die doneren een bijdrage van 50% op de door ons bijeen gebrachten gelden. Bouwplan, tekeningen en begrotingen zijn ondertussen binnen. We denken voor 30.000 euro zes mooie nieuwe klaslokalen te bouwen.

De verwachting is dat we omstreeks begin augustus met de voorbereiding en in september (na de moesson) met de bouw kunnen beginnen. Eind oktober, dus ruim voor de winterperiode, zou de bouw gereed moeten zijn. Als dit plan is gerealiseerd zullen in de omliggende dorpen veel ouders en kinderen een zorg minder hebben.