De Helden van Kien
De Helden van Kien

Openingstijden Helden van Kien stelt burgemeester voor dilemma

Algemeen

Sint-Oedenrode - Hoe de afspraken over de openingstijden bij de invulling van het Kienehoefpark in het voortraject gecommuniceerd zijn, daar lopen de lezingen van gemeente en exploitant uiteen. De laatste houdt het op "Het is in ieder geval duidelijk dat het onduidelijk is" en is in overleg gegaan met de omwonenden, die hadden begrepen dat de sluitingstijd 22.00 uur zou zijn.

De Helden van Kien had een zevental arrangementen geboekt tot na middernacht. Toen de kwestie donderdag aan de orde kwam in de voorbereidingscommissie zat Peter Maas, als burgemeester én als portefeuillehouder handhaving, in een spagaat. De Helden van Kien kwam na decennialange inspanningen voor invulling van het verwaarloosde Kienehoefpark voor zijn gemeente als een geschenk uit de hemel, zeker uit het oogpunt van toerisme en recreatie. Die wil hij geen strobreed in de weg leggen. Maar omdat twee dagen na de commissievergadering al het eerste arrangement tot na 22.00 uur en woensdag het tweede zou plaatsvinden, kwam het daar wel op neer. Enkel jaren geleden liep de exploitant van het klimbos dat in het Kienehoefpark zou komen tegen hetzelfde probleem op, en gooide het bijltje erbij neer. Maar die had nog maar één boom opgetuigd, dit keer staat er een groot paviljoen.

Maas vroeg direct groen licht om voor de eerste arrangementen een beperkte ontheffing te verlenen. Dat ging de commissie te snel. De fracties wilden dat eerst bespreken met hun achterban. Na die reactie vroeg Maas nogmaals naar de bekende weg, maar voorzitter Wilma Wagenaars greep in. "Ik moet u nu toch echt het woord ontnemen. U heeft duidelijk gehoord wat de fracties er van vinden."

Rob Jansen, mede-eigenaar en woordvoerder van de Helden van Kien, betreurt de gang van zaken en relativeert de koppeling van sluitingstijden aan overlast. "Er zijn meer manieren om overlast te voorkomen dan eerder sluiten. Bovendien is niet alles wat tot na tien uur duurt een feest. Wanneer is er trouwens sprake van overlast? Daar wordt nu eerst naar gekeken. Wij kiezen niet voor de juridische weg, maar zijn in overleg gegaan. Het eerste overleg zijn we er nog niet helemaal uitgekomen, hun woordvoerders willen dit eerst terugkoppelen met hun achterban." En in de tussentijd, als de boekingen doorgaan? "We hebben van elke boeking die duurt tot na tien uur melding gemaakt bij de gemeente."