Afbeelding

Rois Praotje: Nachtwandeling met IVN

Algemeen

Sint-Oedenrode - ….deze oproep stond in de plaatselijke media. Och, dachten wij, mijn vrouw en ik, laten we daar eens aan meedoen. Leuk toch, dat een enthousiaste groep Rooise natuurkenners iets organiseert voor mensen uit het dorp.

door: Nico van de Wetering

We waren niet de enigen die naar de Vresselse Hut waren gekomen om de Vresselse bossen te 'ervaren' bij nacht. Bijna honderd Rooienaren waren daar aanwezig, van jong tot oud. In de bossen hadden we het voorrecht om bij de alleswetende Henry van Weert en Peer van Bakel in het groepje te mogen vertoeven.

Enthousiast vertelden zij over de zomereik. Wist je bijvoorbeeld dat er bijna geen wintereiken zijn in Rooi. De zomereik is een zeer lang levende hardhout leverende boom. Wist je ook dat de bladeren van deze zomereik zeer moeilijk verteren, dat heeft zo zijn invloed op de strooisellaag in het bos. Nou, ik weet het nu wel.

Ook de vleermuizen kwamen aan bod. Wist je bijvoorbeeld dat het zoogdieren zijn die echt kunnen vliegen, ze insecten eten die ze in de avondschemer in de lucht vangen met echolocatie. Tevens wisten de Rooise natuurgidsen ons gerust te stellen: de fabel dat vleermuizen in de haren van de mensen gaan zitten kan vergeten worden, want dat doen ze namelijk nooit. Dank je wel IVN, kei leuk. Betrek deze mensen bij het bepalen hoe het verder moet met de Vresselse bossen.

Ja, de natuur is een wonder: `n miljoen jaor geleje wis nog niemes dè de mense een bril zu'n draoge en toch staon ons orre op de goei plaots.