Theo Sonnemans vermaakte de aanwezige heren.
Theo Sonnemans vermaakte de aanwezige heren.

Oirschot op bezoek in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - De Stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE) onderhoudt een vriendschapsband met de zusterstichting uit Oirschot. Sint-Oedenrode en Oirschot hebben op cultuurhistorisch gebied veel gemeen: veel rijks- en gemeentelijke monumenten en een vergelijkbare stedebouwkundige structuur. Dat schept een band.

Op zaterdag 21 november bezocht het bestuur van de Stichting Behoud Erfgoed Oirschot (SBEO) onze gemeente met het doel zich te oriënteren op het erfgoedbeleid in Sint-Oedenrode en de wijze waarop RCE functioneert. Na een rondleiding door het historische centrum van Sint-Oedenrode wisselden beide besturen hun ervaringen uit en werden projecten en ambities toegelicht.
Na afloop van deze vergadering brachten de leden van beide besturen een bezoek aan Boskant. Bij de SonnemansDriehoek was Theo Sonnemans actief en onderhield het gezelschap met zijn kunsten en gezegden. Daarna -in de stromende regen- een bezoek gebracht aan de grensmarkering Paal de Drie-Steen en de Schey-eik, projecten die op initiatief van RCE zijn uitgevoerd. Hoewel Oirschot sinds 1819 niet meer grenst aan Sint-Oedenrode, bleek het 'grensoverschrijdende' bezoek wederzijds heel nuttig en voor herhaling vatbaar. In 2016 gaat het bestuur van RCE op uitnodiging van SBEO naar Oirschot.