Beelden van toen
Beelden van toen

Première film 'Rooise jongens in de Oost'

Algemeen

Sint-Oedenrode - Rooienaar Hans van den Wijngaard is blij dat hij na maanden van filmen, interviewen en monteren eindelijk de première aan kan kondigen van een bijzondere film: 'Rooise jongens in de Oost.' Hij legde de verhalen vast van verschillende Rooise veteranen.

Het is nu ruim 65 jaar geleden dat Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië erkende. Hoewel Indonesië de onafhankelijkheid zelf al op 17 augustus 1945 uitriep, duurde het nog tot 27 december 1949 voordat ook de Nederlandse regering daarmee instemde. In de tussenliggende periode stuurde Nederland bijna honderdvijftigduizend militairen naar het toenmalige Nederlands Indië. Onder hen ook ongeveer honderd veelal dienstplichtige Rooise jongens. Deze militairen hadden de opdracht om de 'rust en vrede' op de archipel te herstellen.

Inmiddels zijn deze Rooise jongens van weleer, heren van respectabele leeftijd. Vele jaren hebben zij weinig tot niets verteld over hun tijd in Nederlands Indië. Maar vorig jaar vonden zij dat het tijd werd om, nu het nog kan, 'hun verhaal' te vertellen. Het zijn geen bloederige verhalen, geen heldenverhalen, maar gewoon hun belevenissen in de Oost en hun kijk op een stukje Vaderlandse geschiedenis. Een geschiedenis waarin zij als gewone Rooise jongens, vaak tegen wil en dank' een rol in kregen toebedeeld. Voor het nageslacht en de jeugd van nu, die over dit deel van de Vaderlandse geschiedenis op school, vaak maar weinig hoort hebben zij hun verhalen op DVD vast laten leggen.

De première, waar ook de veteranen bij aanwezig zijn, is voor genodigden op maandag 16 november in de activiteitenruimte van Odendael in Sint-Oedenrode. De presentatie begint om 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Na afloop zal de 'eerste DVD' worden aangeboden aan het gemeentebestuur van Sint-Oedenrode, de heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' en het overkoepelende Rooise schoolbestuur SKOSO. Op donderdag 19 november wordt de film voor iedereen gedraaid. Op dezelfde tijd.

Beelden van toen