v.l.n.r.: Ron Bezoen, Frans van den Nieuwenhuijzen, Hans Nieuwkamp.
v.l.n.r.: Ron Bezoen, Frans van den Nieuwenhuijzen, Hans Nieuwkamp.

Op naar Oekraïne…

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wie in het centrum van Sint-Oedenrode woont, zal inmiddels wel wakker zijn. Zojuist vertrok het eerste humanitaire transport van Stichting Meierijstad Helpt Oost Europa naar Oost-Europa, naar Oekraïne om precies te zijn. Een klein clubje mensen zwaaide Hans Nieuwkamp, Frans van den Nieuwenhuijzen en Ron Bezoen uit. Zij reden weg en lieten de claxon flink blazen.

De mannen zitten samen in het bestuur van de Stichting. Opgetogen stapten ze in de vrachtwagen voor de lange tocht. "Het voordeel is dat wel alle drie kunnen rijden, dus we wisselen elkaar af", vertelt Hans, die als eerste het stuur mocht hanteren. De eerste bestemming is Romny in Oekraïne. "Iets voor de grens spreken we af met een contactpersoon die daarna met ons mee de grens over gaat. We spreken de taal natuurlijk niet en de grens van Oekraïne kan de bottleneck zijn. Dat komt door de huidige oorlog."

De keuze voor Oost Europa is bewust genomen omdat er binnen een afstand van 2500 km nog veel hulp nodig is in bijvoorbeeld Bulgarije, Roemenië, Moldavië en dus Oekraïne. Het transport zal bestaan uit: kleding, fietsen, bedden, ziekenhuisbenodigdheden waspoeder, speelgoed, snoep en overige goederen. Zodra de mannen in Romny zijn, zullen ze meteen inventariseren wat er de behoeftes zijn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding