Gert van den Akker
Gert van den Akker

"Als zorgcoach van ZCR houd ik contact met mensen"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Voor Gert van den Akker – Verouden kan het niet snel genoeg gaan. De veranderingen in de zorg ziet de zorgcoach van Zorg Coöperatie Rooi (ZCR) met verontrusting aan en ze is er van overtuigd dat een zorgcoöperatie een oplossing kan bieden. Gert van den Akker, voorheen verpleegkundige, heeft zich vol overgave ingezet om dit te realiseren en zij maakt nu deel uit van de groep vrijwilligers van Zorg Coöperatie Rooi.

Wie is Gert van den Akker?
"Ik ben geboren en getogen in Sint-Oedenrode en 43 jaar getrouwd met Marijn. We hebben 2 dochters en 3 kleinkinderen. In mijn werkzame leven heb ik altijd gewerkt als verpleegkundige, eerst in een ziekenhuis en daarna tot mijn zestig jaar (als leidinggevende) in een verzorgingshuis c.q. verpleeghuis. Momenteel ben ik als vrijwilliger actief bij Welzijn de Meierij, de KBO en nu bij de Zorg Coöperatie Rooi. In eerste instantie was ik vrij sceptisch en ik zag nogal wat beren op de weg. Hoe kun je dit waarmaken en waar haal je al die vrijwilligers vandaan? Toch liet het idee me niet los en ik begon me hierin te verdiepen."

Wat betekent de zorg coöperatie voor jou?
"De zorgcoöperatie geeft mij de mogelijkheid om als vrijwilliger mijn kennis en ervaring in te zetten voor die cliënten die zorg nodig hebben en die zelf de regie willen voeren over de te verlenen zorg. Ik houd van contacten met mensen, dus mijn taak binnen de coöperatie is zorgcoach."

Kun jij omschrijven wat de zorgcoöperatie inhoudt?
"De zorgcoöperatie is een vereniging die ontstaan is uit een burgerinitiatief en is bedoeld voor alle Rooise mensen die de regie van hun leven in eigen hand willen houden en op basis van gelijkwaardigheid samen willen werken met hun zorgverlener. De zorgcoöperatie is een aanvulling op het al bestaande zorgaanbod in Sint Oedenrode, met het verschil dat de zorgcoöperatie een vereniging is waarbij met name de overhead gedaan wordt door vrijwilligers (meer handjes aan het bed en minder voetjes onder het bureau) De aangeboden diensten, zoals bv. verzorging en verpleging worden verricht door professionele krachten. Doordat er geen of weinig overhead is, kan de zorg ook goedkoper worden aangeboden. Als je een PGB hebt en de zorgcoöperatie inschakelt voor zorg komen er gecontracteerde zorgverleners bij je op "sollicitatiegesprek." Een groot voordeel is, dat je zelf mag bepalen met wie je in zee wilt gaan en op welk tijdstip je verzorgd wilt worden. Een ander groot voordeel is dat de zorgverleners onderling een rooster maken zodat je gegarandeerd bent van hulp en deze dan ook krijgt van een vaste groep mensen. Mocht er onverhoopt een persoon zijn waarmee het minder goed "klikt" is het eenvoudig om het contract met die persoon te beëindigen "

Heeft de zorgcoöperatie iets weg van het oude Wit Gele Kruis?
"Ja, in zekere zin wel. Vroeger kende iedereen in het dorp de wijkzuster. Als mensen zorg nodig hadden werd die gebeld en de wijkzuster regelde, samen met anderen de zorg. Als je nu zorg nodig hebt kun je de zorgcoöperatie benaderen en samen bekijken welke zorg er het beste bij je past (zorg op maat) De zorgcoöperatie kan hulp bieden, adviseren en ook bemiddelen."

Moet je al lid zijn van de zorgcoöperatie als je een zorgvraag hebt?
"Nee, je kunt op het moment dat je zorg nodig hebt ook nog lid worden, maar als je achter de visie staat van de zorg coöperatie, voor en door leden, begrijp je dat het voor jezelf en voor de coöperatie goed is om nu al lid te worden. Ik vergelijk het altijd met een verzekering. Je gaat je huis ook niet verzekeren als het in brand staat."

Hoe selecteren jullie de zorgaanbieders die gaan werken voor de zorgcoöperatie ?
"Uiteraard moeten deze in het bezit zijn van de juiste diploma's en verder zullen ze ook worden gescreend. Onze coördinatoren, die beiden voor hun pensionering personeelsfunctionaris waren, selecteren de zorgaanbieders en voeren het sollicitatiegesprek."

Kan de zorgcoöperatie ook de mantelzorgers ondersteunen?
"De zorgcoöperatie kan veel betekenen voor mantelzorgers (kinderen of familie). Geschoolde vrijwilligers helpen bij de keukentafelgesprekken of met een PGB-aanvraag. Samen met de familie wordt overlegd over de juiste zorg en op welke tijden de mantelzorger ontlast moet worden."