De parachutesprongen worden nagebootst
De parachutesprongen worden nagebootst

Paratroopers landen tussen Rooi en Eerde

Algemeen

Op 17 september is het 71 jaar geleden dat ruim 20.000 parachutisten, ver achter de Duitse linies, neerdaalden in Nederland om de bevrijding van ons land en het einde van de Tweede Wereldoorlog te bespoedigen. Voor deze operatie, die wereldfaam verwierf onder de naam "Market Garden", werden velden bij Son, Eerde en het Dorshout bij Veghel aangeduid als drop- en landingszones voor de 101ste Airborne Divisie.

Duizenden parachutisten en honderden zweefvliegtuigen zouden op deze velden neerdalen. In de zware gevechten die overal in de omgeving volgden, gaven een groot aantal van de veelal jonge soldaten hun leven voor onze vrijheid. Om stil te staan bij hun enorme offers en om hen die de hoogste prijs betaalden te herdenken, maakt het internationale Round Canopy Parachuting Team vanaf 17 september opnieuw een groot aantal parachutesprongen op plaatsen waar exact 71 jaar geleden slag werd geleverd.

Om het publiek de gelegenheid te geven om de sprongen van zeer nabij te zien en mee te maken, is gekozen voor ruime landingsplaatsen. Vrijdag 18 september omstreeks 16.00 uur zal er gesprongen worden op het terrein aan de Koeveringsedijk in Sint Oedenrode, ter hoogte van de ingang van de voormalige vuilstort De Vlagheide en omstreeks 17.00 uur aan de Kuilen.

De dropzone aan de Koeveringsedijk kreeg destijds de codering "A" en in de middag van 17 september 1944 landden hier de eerste parachutisten die voet op Nederlandse bodem zetten. Op deze exacte locatie daalde het 3e Batalion van het 501e Parachute Infantry Regiment neer, een onderdeel van de 101e Airborne Division. Dit Regiment had tot taak om de bruggen in Veghel te veroveren en de toegangsroute naar de bruggen, die door Eerde liep, te verdedigen. Eerde zou het toneel worden van een bloedige strijd met als climax de slag in de zandduinen op 24 september 1944, waarbij de molen en kerktoren werden vernietigd. Deze slag, onder leiding van Luitenant Kolonel Kinnard, is tegenwoordig lesstof op de wereldberoemde Militaire Academie Westpoint. Vele Geallieerde en Duitse soldaten lieten in deze strijd het leven.

Op de dropzone aan de Kuilen zijn op 17 september de Pathfinders geland. Zij moesten de dropzone markeren voor de grote armade aan C-47's (Dakota's) met parachutisten die even later zouden volgen. Op deze locatie wordt nu voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer gesprongen.

De para's van het Round Canopy Parachuting Team (RCPT), die springen in uniformen die toen werden gedragen, zullen neerdalen aan ronde, groene parachutes. Het vliegtuig waaruit gesprongen wordt, is een originele Douglas C-47 Dakota, die in 1944 ook daadwerkelijk parachutisten boven ons land heeft gedropt.