Het label werd in de aula uitgereikt.
Het label werd in de aula uitgereikt.

Basisschool Dommelrode krijgt verkeerskeurmerk

Algemeen

Sint-Oedenrode - Basisschool Dommelrode heeft vandaag het Brabants VerkeersveiligheidsLabel (BVL) overhandigd gekregen. Het Label is een bewijs dat verkeersveiligheid deel uitmaakt van het schoolbeleid en vooral verkregen dankzij de werkgroep, bestaande uit twee ouders en twee leerkrachten, die hiervoor veel werk verzet hebben. De school is juf Marian, juf Wilma Jolanda Kluytmans en Joyce Groeneveld zeer dankbaar.

Het was eigenlijk de bedoeling om het label buiten uit te reiken, maar door het slechte weer was het genoodzaakt om de sessie binnen te houden. Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Jaarlijks zijn in Nederland honderden kinderen betrokken bij verkeersongevallen. Ze moeten daarom leren veilig aan het verkeer deel te nemen. Om verkeerseducatie op scholen te stimuleren en een hoge kwaliteit te waarborgen, is er een keurmerk in het leven geroepen. Het VerkeersveiligheidsLabel met het beeldmerk Seef de Zebra toont aan dat een school zich inzet voor verkeerseducatie en verkeersveiligheid rond de school. Zo is er binnen de school een coördinator verkeersveiligheidszaken, is er een handelingsgerichte verkeersmethode voor alle leerjaren, worden praktische verkeersactiviteiten gegeven in alle groepen, is er aandacht voor een verkeersveilige schoolomgeving en school-thuisroute en is er ouderbetrokkenheid bij verkeerseducatie.

De BVL-commissie bepaalt viermaal per jaar of de deelnemende basisscholen voldoen aan de BVL-criteria. De commissie kent het Label toe en toetst daarna met nacontroles of de scholen het mogen behouden. Er zijn in Brabant nu 798  BVL-basisscholen, waarvan 687 gelabeld. Om in aanmerking te komen voor het Label is het nodig dat leerlingen verkeerslessen krijgen, zijn er verkeersprojecten met praktische oefeningen en zijn de schoolomgeving en wegen naar de school toe verkeersveilig. Daarnaast zijn ouders of verzorgers betrokken bij verkeerseducatie. Meer informatie op www.bvlbrabant.nl.

Afbeelding