Tiona nog in de oude stijl
Tiona nog in de oude stijl

Blaasorkest Tiona zet deuren open tijdens repetitieavond

Cultuur

Sint-Oedenrode - Met eigen ogen zien hoe de muzikanten van Blaasorkest Tiona reageren op de aanwijzingen van zijn muzikale leider? Of hoe de leider reageert op de muzikale interpretaties van zijn muzikanten? Getuige zijn van de soms moeizame zoektocht van een 15-koppig blaasorkest naar de gewenste samenklank? Dat kan maandagavond 14 september a.s. van 20.15 tot 22.15 uur in Ontmoetingscentrum De Beckart in Nijnsel.

Dan is de wekelijkse repetitieavond van Blaasorkest Tiona voor het eerst een openbare gelegenheid. Het komt niet zo heel vaak voor dat een orkest de deuren opent voor het publiek tijdens het oefenstadium. Meestal verneemt het publiek pas de muzikale resultaten tijdens een 'officieel' optreden na een maandenlange 'stille' voorbereiding achter gesloten deuren.
Blaasorkest Tiona streeft naar een nauwer contact met het publiek en wil daarvoor de 'openbare repetitie' inzetten als een communicatief hulpmiddel. Het orkest mikt daarmee niet alleen op een 'algemeen' luisterpubliek, maar hoopt ook dat collega-muzikanten kritisch willen meeluisteren om misschien wel in de toekomst mee te spelen.   
Het Nijnselse blaasorkest heeft dit voorjaar de bakens stevig verzet met een muzikale koerswijziging. Het gezelschap heeft de Tsjechische en Egerländer volksmuziek grotendeels vaarwel gezegd en gekozen voor moderne en populaire muziek. Het repertoire van Tiona vermeldt niet alleen bekende nummers van o.a. Bruce Springsteen, Deep Purple, The Blues Brothers en The Animals, maar is zeer recent uitgebreid met hits van Queen ('Don't stop me now'), 'Forever and ever' van Demis Roussos, 'Hit the road Jack' van Ray Charles, 'New York New York' van Frank Sinatra, 'Caravan' van Duke Ellington en 'Dansen op de Vulkaan' van De Dijk.
Hoe deze nieuwe muziekstukken in elkaar worden gezet door Jos van Heesch en zijn muzikanten (wie wordt de eerste vrouw in dit mannengezelschap?) is te zien en te horen op de eerste openbare repetitie van Tiona, maandagavond 14 september in De Beckart.