Foto: Ivo Reyniersce
Foto: Ivo Reyniersce

Zinderende hitte in Shortrally Kasterlee voor VDZ Racing

Sport

Afgelopen zondag nam VDZ Racing, met coureur Roel van der Zanden en navigator Ilse van de Sande (Nuenen) deel aan de shortrally in Kasterlee (B). Na het eenmalige uitstapje met de Peugeot 205 in Oberehe was het nu weer tijd voor de Nissan 350Z. Buitentemperaturen van 30 graden en extreem hoge luchtvochtigheid zorgden ervoor dat de equipe na elke klassementsproef de nodige peentjes zweette. Na 7 klassementsproeven werd een keurige 11e plaats algemeen binnengesleept. De winst ging naar Piet van Hoof en gastnavigator John van Hoof in een Mitsubishi EVO IV.

Om optimaal aan de 2e seizoenshelft te beginnen heeft VDZ Racing ervoor gekozen om deze rally te rijden. Vanaf de werkplaats is het een luttele 45 minuten rijden naar Kasterlee, wat uitermate goed uitkomt. De rally bestond uit 2 proeven. Na elke 2 proeven was er een service waar de jongens ervoor zorgden dat alles weer in orde was voor de volgende boucle. Ook voor hen was het een uitputtingsslag.
Na de eerste 2 proeven stond VDZ Racing op een 17e plaats algemeen met minieme verschillen richting de andere Nissan 350Z's, bestaande uit Antoine Biesheuvel met navigator Roy Clijnk en de Belgische equipe Dirk Ceyssens met navigator Jo Van Lee (eerder nog navigator van Roel tijdens de Omloop van Vlaanderen) die sinds kort ook in bezit zijn van een Nissan 350Z.
Na de eerste service werd het tempo opgeschroefd, wat te zien was aan de tijden. Op KP4 werd een keurige 10e tijd genoteerd en stond de equipe reeds op de 12e plaats algemeen. Voor de laatste paar proeven werd alles uit de kast gehaald om alsnog in de top 10 te eindigen, wat helaas niet gelukt is. Met slechts 9 seconden achterstand op de nummer 10 werd de rally afgesloten op een 11e plaats algemeen. Extra leuk is het dat navigator Ilse een beker won omdat ze de eerste geklasseerde dame was!
Roel: "We hebben vaker met warm weer gereden, maar de combinatie van felle zon, hoge temperaturen en luchtvochtigheid zoals tijdens deze wedstrijd heb ik nog nooit meegemaakt. Het aantrekken van de volledige uitrusting bij de start van de proef deed het zweet al uitbreken. Veel rijders, inclusief mijzelf, raakten bij temperaturen in de auto van boven de 80 graden Celcius oververhit en uitgedroogd. Gelukkig had ons team voldoende iso-drankjes bij waarmee we aan het eind van de wedstrijd ook enkele andere equipes hebben kunnen helpen. Ondanks de warmte hebben we wel geweldig gereden. Aan het eind zat top 10 er misschien in, maar ik kon het niet laten toch ook voor sensatie te zorgen. In een van de bochten werden door publiek punten uitgedeeld voor wie het spectaculairst uit de bocht kwam. De laatste ronde kon ik het niet laten hier echt voor te gaan. Een verlies van enkele seconden, maar wel een 10 van de spektakelcommissie, soms moet je keuzes maken! We zijn nu helemaal klaar voor Hellendoorn. We hopen daar hoge ogen te gaan gooien voor het 350Z Challenge klassement." De volgende rally van VDZ Racing is de Hellendoorn Rally op 18&19 september aanstaande.