Foto door Bart van der Aa: Projectgroep Rooi Werkt: Hanny Brok, Corrie Haenen, Elli de Rijk, Elske Huijbers
Foto door Bart van der Aa: Projectgroep Rooi Werkt: Hanny Brok, Corrie Haenen, Elli de Rijk, Elske Huijbers

Een jaar Rooi Werkt

Algemeen

Sint-Oedenrode - De Stichting Rooi Werkt heeft als doel (langdurig) werkzoekende Rooienaren te bemiddelen naar banen bij Rooise bedrijven. We halen hiermee mensen uit een uitkeringssituatie en helpen bedrijven aan gemotiveerde medewerkers. Rooi Werkt is opgericht door de ondernemersvereniging BtB en werkt met een subsidie van Agrifood Capital.

Vorig jaar september is Rooi Werkt van start gegaan. Hoe staan we er nu voor? We hebben ruim 75 Rooise ondernemers bezocht en gesproken. Voor 60 vacatures gingen we op zoek naar een geschikte kandidaat. Inmiddels hebben zich 165 kandidaten aangemeld bij Rooi Werkt. Met 125 van hen hebben we een intakegesprek gevoerd. Tot dusver hebben we 22 kandidaten succesvol kunnen bemiddelen, waarvan 17 naar een baan, 2 naar een leerwerkplek en 3 naar een werkervaringsplek. De meeste geplaatste kandidaten zijn 50plussers.Voor 4 kandidaten hebben we een scholingsvoucher aangevraagd. Daardoor konden ze, op kosten van het UWV, een opleiding volgen en direct aan de slag in een passende baan. Daarnaast hebben we, samen met de gemeente Sint-Oedenrode, 10 mensen een intensief trainings- en werktraject kunnen laten volgen, de Werkacademie van de WSD. Hierdoor hebben nog eens 5 mensen werk gevonden.

Opvallend is de scheefgroei tussen vraag en aanbod. Er is veel vraag naar mensen met technische achtergrond, zoals lassers, maar ook naar bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs en beladers vuilnisauto. Die banen zijn moeilijk in te vullen. Rooi Werkt gaat voor deze vacatures op zoek naar kandidaten die eventueel met begeleiding van een coach en een aanvullende opleiding kunnen instromen. Aan de andere kant is er een groot aanbod van mensen met ervaring in functies die geautomatiseerd of wegbezuinigd zijn, bijvoorbeeld receptionist, telefonist of administratief medewerker. Voor deze functies blijft de vraag achter. Rooi Werkt onderzoekt nu de mogelijkheden tot omscholing waardoor de kansen op werk voor deze groep kandidaten worden vergroot.

Kortom: Rooi Werkt kijkt tevreden terug op een intensief jaar en blijft zich ook de komende tijd inzetten voor nieuwe successen. Voor meer informatie: Elli de Rijk 06 4434 6449