v.l.n.r.: Francien van Berkel, Wilma van Casteren, Ingrid Gevers en Maurice van Osch
v.l.n.r.: Francien van Berkel, Wilma van Casteren, Ingrid Gevers en Maurice van Osch

Iedereen heeft het recht op een waardig afscheid

Algemeen

Sint-Oedenrode - Ieder mens is anders, maar één ding is voor iedereen hetzelfde: er komt een moment dat het leven 'op is' en we afscheid moeten nemen. Soms komt dat einde van het leven als een donderslag bij heldere hemel, maar in veel gevallen kondigt het levenseinde zich al een tijdje aan. Dan begint voor de stervende en zijn naasten een periode van afscheid nemen, van zorgen en verzorgd worden. Vaak vindt het sterven plaats in de huiselijke omgeving, maar niet iedereen wil of kan in zijn of haar vertrouwde omgeving het leven afsluiten. Om ook deze mensen een waardig afscheid te kunnen bieden opent 29 augustus aanstaande het Hospice Dommelrode haar deuren.

"In totaal staan er voor 'Hospice Dommelrode' zo'n vijftig vrijwilligers klaar voor mensen die bij de laatste fase van het leven zijn aangekomen, vertellen Ingrid Gevers en Maurice van Osch. Ingrid is één van de drie coördinatoren en Maurice is de voorzitter van de stichting, die het initiatief voor het 'Hospice Dommelrode' nam. "Die vrijwilligers staan straks klaar om de bewoners en hun familieleden te begeleiden. Zij hebben vooral een luisterend oor en nemen de mantelzorgers een deel van hun zware taak uit handen. Goed afscheid kunnen nemen is zo belangrijk, dat realiseren zich tegenwoordig gelukkig steeds meer mensen en dan is het mooi als er voor dat afscheid nemen ook tijd is".

Aan de keukentafel
"Het initiatief is ontstaan toen ik bij mensen aan de keukentafel zat. Uit het gesprek dat ik met hen had, bleek dat er in Sint-Oedenrode behoefte is aan een plaats om waardig te kunnen sterven. Er zijn steeds meer alleenstaande ouderen, of ouderen waarvan de kinderen verder weg wonen. Thuis zijn er dan vaak onvoldoende mogelijkheden om deze mensen te begeleiden en ondersteunen. Die mogelijkheden kunnen we met de vrijwilligers in het hospice wel bieden", zo vervolgt Van Osch. Hij krijgt als huisarts in zijn praktijk regelmatig te maken met situaties waarbij mantelzorgers voor een eigenlijk onmogelijke opgave staan om hun naaste optimaal te kunnen begeleiden.

Lees verder in DMRK van deze week