Een bloemenstrook zoals bedoeld
Een bloemenstrook zoals bedoeld

Roois Landschap zet zich in voor vlinders en bijen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Ook in onze gemeente hebben vlinders en bijen het, door het verdwijnen van bloemrijke graslandjes en bermen, steeds moeilijker. Daar wil stichting Roois Landschap wat aan gaan doen. Samen met een aantal organisaties, zoals het ZLTO, Wildbeheereenheid Midden Brabant, imkers en stichting Rooi Promotie, gaan ze een aantal percelen, die nu braak liggen, inzaaien met bloemrijke mengsels die speciaal voor bijen, vlinders en andere insecten aantrekkelijk zijn.

De gemeente Sint-Oedenrode heeft voor deze plannen een aantal terreinen ter beschikking gesteld, waar het idee uitgevoerd kan worden. Het inzaaien van deze strategisch gelegen percelen dient een aantal doeleinden. Behalve dat het voor bijen en vlinders aantrekkelijker wordt zal de biodiversiteit toenemen en zal het landschap ook voor toeristen en voor de Rooise bevolking aan schoonheid winnen. Een goed voorbeeld hiervan zijn nu al de door Staatsbosbeheer ingezaaide Everse akkers.

Er is bewust gekozen om zowel in de dorpskern als in de kerkdorpen locaties in te richten. Met name: Oostelijke Randweg bij de Knoptoren, Sonseweg te Nijnsel, voormalig voetbalveld te Olland, Liempdseweg bij de Gasthuishoeve en Lieshoutsedijk bij Everse Akkerpad. Een belangrijke bijdrage in de kosten wordt geleverd door Streekfonds Het Groene Woud. De werkzaamheden worden door vrijwilligers van bovengenoemde organisaties uitgevoerd. De partijen verwachten dat mensen spoedig kunnen genieten van een bloemrijker Rooi.  Het is de bedoeling dat het project in de komende jaren wordt voortgezet en dat het ingezaaide areaal geleidelijk aan zal  worden uitgebreid.