Lou Tellegen in volle glorie
Lou Tellegen in volle glorie

Van Rooise jongen tot Hollywood filmster (deel 1)

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op 26 november 1883 werd in Rooi , Isodor Louis van Dommelen geboren. (artistennaam Lou Tellegen). Zijn vader was Isodor Louis Bernard Edmon Tellegen, tweede luitenant der infanterie. De luitenant had een buitenechtelijke relatie met Anna Maria van Dommelen en uit deze relatie werd de toekomstige Holywood ster geboren.

Lou van Dommelen was een buitenechtelijk kind, zoveel is zeker. Bij zijn geboorte kreeg hij de voornamen van zijn vader en de achternaam van zijn moeder. Maar dit is tegelijk ook het enige dat over zijn jonge jaren onomstotelijk vaststaat. In zijn memoires zijn feit en fictie onmogelijk te scheiden. Zelf beweerde Lou Spartaans te zijn opgevoed door een collega-officier van zijn vader in Amsterdam. Hij zou er zijn onverschrokken persoonlijkheid en atletische lichaamsbouw aan te danken hebben. Met zijn rijzige gestalte en knappe, donkere uiterlijk trok hij al vroeg de aandacht van vrouwen èn mannen. Van deze fysieke aantrekkingskracht was hij zich terdege bewust, en zijn leven lang zou hij proberen er gebruik van te maken.

Naar eigen zeggen verliet Lou Tellegen - zoals hij zich ging noemen - omstreeks 1898 Nederland en zwierf hij door Rusland, Polen en Duitsland, de kost verdienend met baantjes als colporteur, smid, timmerman, huisschilder en circusacrobaat. Een Hongaarse toneelspeelster, een van de vele vrouwen met wie hij in deze jaren een affaire had, zou bij hem de liefde voor het acteren hebben wakker geroepen. Toen Tellegen omstreeks de eeuwwisseling naar Nederland terugkeerde, vond hij werk bij het pas opgerichte Rotterdamsch Tooneelgezelschap van Dieck van Eysden. Zijn engagement daar duurde echter niet lang, zoals vrijwel niets wat hij in zijn leven ondernam lang zou duren, en in 1902 besloot hij zijn geluk opnieuw in het buitenland te beproeven.

Morgen deel 2