Deze man gaf vorige week een concert
Deze man gaf vorige week een concert

'Nederlandser kan het niet'

Cultuur

Sint-Oedenrode - Onder het motto: 'Nederlandser kan het niet…' zal organist Piet Groenendijk, op zaterdag 1 augustus as. om 15.30u. de klavieren en het pedaal van het Smitsorgel van de Martinuskerk Sint-Oedenrode (centrum) bespelen en alleen muziekwerken van Nederlandse bodem ten gehore brengen. Het Smitsorgel is een monumentaal Nederlands instrument uit 1839, gebouwd door de firma Smits, een Brabantse firma uit Reek.

De organist
Piet Groenendijk studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie J. Keyzer, waar hij in 1975 het eindexamen behaalde. De Prijs van Uitnemendheid behaalde hij in 1978.
Hij studeerde ook muziektheorie aan het Rotterdams Conservatorium.
Vanaf 1976 tot 2011 werkte hij als docent muziektheoretische vakken aan het Rotterdams Conservatorium. Tevens maakt hij deel uit van de examencommissie orgel van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Als cantor-organist was hij actief van 1971 tot 1992. Tot 1992 concerteerde hij als organist en clavecinist, ook als basso continuo speler bij diverse koren en ensembles in binnen- en buitenland. Daarna is hij zich meer gaan concentreren op compositie. Sedert begin 2006 heeft hij het orgelspelen toch weer opgepakt en bespeelde en beheerde hij het Vollebregt-orgel (1854) van de Sint-Genovevakerk te Breugel. Sedert eind 2012 woont hij in Zuidbroek (Gr.)
Als componist is Piet Groenendijk autodidact. Een Cd met enkele van zijn composities is gemaakt in 2002/2004, gespeeld door Jos van der Kooy, (Bavo-Haarlem) Gottfried Sembdner en Christoph Mehner (Grote Kerk-Deventer). Meer informatie is te vinden op zijn website: http://www.pjgroenendijk.nl.

Zoals gezegd: Nederlandser kan het niet dus staan op het concertprogramma alleen werken van Nederlandse componisten zoals: Grondsma (1944-2000); van der Vliet (*1928) en Sweelinck (1562-1621). Dit gratis toegankelijke zaterdagconcert waarvoor u van harte wordt uitgenodigd, begint om 15.30u.