Ieder jaar weer is er een boeiend programma.
Ieder jaar weer is er een boeiend programma.

Demonstratie unieke vleugelmaaimachine op Oogstfeest

Algemeen

Nijnsel - Honderd jaar geleden bestond boerenarbeid grotendeels uit handenarbeid. Hulpmiddelen die het zware werk lichter maakte waren welkom, maar kostten geld en werden dus met argusogen bekeken. Zo zat de doorsnee boer in elkaar. En zo kon het gebeuren dat Duitse ingenieurs in de vorige eeuw een unieke vleugelmaaimachine uitvonden die nog nooit een halm graan in Nederland gemaaid heeft. Maar dat verandert, want Hoeve Strobol bezit de enige vleugelmaaimachine in Nederland en demonstreert deze uitvinding uit 1920 graag voor publiek. Zondag 2 augustus van 11.00 tot 17.00 uur houdt buurtschap De Zandhoef haar jaarlijkse oogstfeest aan de Strobolse Heidesteeg te Nijnsel.

Op het erf van Hoeve Strobol tonen enthousiaste boeren, bakkers en auteurs het hardwerkende boerenbestaan en het vernuftig inzicht van onze voorouders. Ze maaien graan met de zigt, de paardenmachine en de zelfbinder. Om de Oogstdag boeiend te houden voor een breed publiek demonstreren vrijwilligers de unieke Lanz-Wery vleugelmaaimachine uit 1920. Met deze 'vergeten' machine is in Nederland nog nooit rogge of haver gemaaid. Verder laat de oogstdag nog een nieuw onderdeel zien: dorsen met het paard. Vrijwilligers trainden een paard om met regelmatige tred in de dorsmanege te lopen. Op deze manier wordt een tandwiel in beweging gebracht dat de Lanz-dorsmachine aandrijft. Deze oude dorsmethode is interessant om te zien want het gebruik van paardenkrachten was wéér een stap verder naar mechanisatie. Hoe de verwerking van graan zich verder ontwikkelde toont dorsclub De Stofvreters uit Bernheze. Toen veel dorskasten werden gesloopt, opgestookt om plaats te maken voor de vooruitgang, bewaakten de Stofvreters onze nostalgie. De groep laat de dorskasten doen waarvoor ze gemaakt zijn: 'zingend' graan dorsen voor het dagelijks brood.

Naast nieuwe zaken blijft het vertrouwde en gezellige ontmoetingsprogramma intact. De bakker bakt het dagelijks brood in de houtoven terwijl houtkunstenaar Jos zijn creatieve inslag waarmaakt. Een decoratieve houtsculptuur, een dierenfiguur of gewoon een tafel en stoel? Vraag het Jos en hij zet gelijk zijn kettingzaag in de boomstam. Dat is niet alles. Want de mondharmonicaclub van KBO-Nuenen en groep De Vrolijke Vijf verhogen het plezier. Met een pintje of wijntje in het gras of in de rieten stoel, zingen bezoekers precies zoals de muzikanten: 'Ik zal m'n eigen nooit meer bezatten'.

Klavertje Vier
Naast werk bestond het boerenleven vooral uit tradities en gebruiken. Op haar eigen wijze laat toneelgroep Klavertje Vier vroegere tradities herleven. Dit jaar komt de groep met enkele voorstellingen die precies aansluiten bij het thema oogstfeest. Herkenbare figuren zetten de lachspieren en de mond aan tot 'witte nog'. Dat mag niet gemist worden! Voor de kinderen deze dag geen computerspelletjes maar ruimte om hun eigen springtouw te draaien, te haktollen en aardappelen te rapen. En, om deze Oogstdag helemaal als vroeger te laten lijken: entree en parkeren plus een kook aardappelen, zijn gratis.