Op de camping in Rooi is het gezellig.
Op de camping in Rooi is het gezellig.

Campingtour Rooi

Algemeen

Een goede gewoonte moet je koesteren en dat is wat DeMooiRooiKrant doet met haar jaarlijkse rondje langs de Rooise campings. De afgelopen vier jaar hebben we daar leuke, niet zelden zelfs enthousiaste, reacties op gehad. En voor het redactieteam is het rondje een verademing na de vaak serieuze, zware onderwerpen waarbij sommigen vallen over een woord, halve artikelen willen herschrijven of een Aviertje met sponsors erbij vermeld wil hebben. Ons doel deze keer: Camping De Kienehoef.

De zintuigen van de teamleden worden ieder jaar weer beter getraind in het opsporen van geschikte figuranten voor deze rubriek. Als ze net aan het uit-of inpakken zijn moet je niet aankomen voor een praatje. Als ze je eenmaal zien en de andere kant opkijken: vergeet het. Een echtpaar dat steeds met de ruggen naar elkaar staat of zit? Alleen als we niemand anders zien. Een harde G? Die is waarschijnlijk van "geen koffie".

Dit keer lopen we bijna letterlijk zo in de armen van een stelletje in de voortent van een caravan, vijftigers en een jongere vrouw, waarschijnlijk een dochter. Duidelijk Bourgondiërs. Hier ook geen koffie, maar wel met een goede reden. "Biertje?" Bestenaar Ad Vogels noemt drie merken en komt meteen met halve liters aanzetten. We stellen ons voor aan zijn partner Bianca van Hijst en aan Linda van de Hurk, dochter van Ad, een Rooise. Wat ons meteen brengt bij de eerste prikkelende vraag: wat zoeken jullie hier? Hebben jullie geen tuin?

Ad: "Haha ja zeker wel, een tuin, en we hebben alles thuis. Bianca: En als het kwaai weer wordt zijn we vanaf hier ook zo thuis." Ad weer: "We hebben het hier goed. Barbecue, bier, en – wijst op zijn buik – als compensatie fietsen we het er weer af".

Maar dat kan thuis toch ook allemaal? "Thuis blijf je altijd aan de gang. Op een camping is het verplicht ontstressen." Ad is regiobedrijfsleider van "Het Goed", kringloopwinkels annex werkgelegenheidsproject. Bianca is weggesaneerd bij de ZuidZorg, heeft meer vrije tijd dan Ad maar geniet hoorbaar én zichtbaar niet minder van het campingleven. Linda is inmiddels iets verder van huis: zij is met haar bedrijf VDH vorig jaar verhuisd van Rooi naar Esch. Haar zoon Paultje van drie heeft moeder even nodig maar wil niet mee op de foto, ook niet als we 'dreigen' dat we dat in de krant gaan zetten. Hij heeft wel belangrijker dingen aan zijn bolletje: spelen met zijn vriendjes. Linda wijst naar de caravans rondom het veld. "Die staan hier allemaal minstens vier jaar. De kinderen kennen elkaar en kijken er elk jaar weer naar uit."

Terwijl het interview steeds meer gaat lijken op een beschouwing van de Tour die op de TV in de voortent steeds meer aandacht trekt, komt een "tante" langs die zomaar de pinpas van Ad meekrijgt om iets te halen. Zelfs "Ze mogen alles van me hebben, behalve mijn pincode" is er niet bij in de Rooise campingsfeer.