Toon van der Wijst
Toon van der Wijst

"Samen kunnen we echt iets betekenen voor de Rooise mensen"

Algemeen

Sint-Oedenrode - De voorbereidingen voor de officiële start van Zorg Coöperatie Rooi zijn in volle gang en Toon van der Wijst, de kartrekker van deze nieuwe zorgcoöperatie, weet daar alles van. De deadline staat op 1 september en dat betekent dat het kantoor gereed moet zijn, de bezetting geregeld en de vrijwilligers in de zorg klaar voor begeleiding van de zorgvragers. Daarnaast worden gesprekken gevoerd met zelfstandige zorgaanbieders, die voor de zorgcoöperatie willen gaan werken. Reden om Toon eens te vragen naar zijn motivatie om zich belangeloos in te zetten voor deze nieuwe dienstverlening.

Binnenkort gaan we veel van je horen, maar wie is eigenlijk Toon van der Wijst?
Toon: "Ik ben geboren in de Rips en heb daar gezien en thuis meegemaakt wat het Wit Gele kruis betekende voor mensen. In een grote gele kast zaten de blokken voor onder een bed, een po voor in bed en andere zorgmaterialen, die je je als gezin niet kon permitteren, maar als Wit Gele kruis wel. Het maakte duidelijk dat "samen" echt iets kon betekenen. Tijdens mijn werkzame leven heb ik als hoofd personeelszaken gewerkt o.a. bij de thuiszorg en de laatste 10 jaar als zelfstandige. Deze maand ontvang ik mijn eerste AOW en ik heb dus meer tijd voor andere werkzaamheden. Naast de zorgcoöperatie ben ik nog betrokken bij arbeidsvoorwaarden overleg en pensioenen."

Wat trekt je zo aan in Zorg Coöperatie Rooi?
"Ik geloof in het coöperatieve gedachtegoed. Coöperaties kunnen een tegenkracht vormen in de zorgmarkt en kunnen ook een alternatief bieden voor bestaande zorgverlening. De zorgmarkt is een markt geworden met een te bescheiden rol voor de zorgvrager. Wij willen de zorgvrager een prominentere rol bieden op de zorgmarkt. De dominante spelers in de zorgmarkt, overheid, zorgverzekeraars en zorgleveranciers zijn hier mogelijk niet van gediend. Voor ons een reden om aan de slag te gaan en bij voorkeur in goede samenwerking met de andere partijen op de markt. De markt behelst zowel de zorg die vergoed wordt, als de zorg die je zelf moet betalen. De verwachting is dat steeds meer mensen meer zelf zullen moeten betalen. Ook in dat deel van de zorgvragen willen wij oplossingen bieden."

Kun je kort omschrijven wat de Zorg Coöperatie precies inhoudt?
"Wij werken voor leden. Als je lid bent gaan wij in op verzoeken om hulp. Ongeacht de hulpvraag stappen wij in en zoeken wij samen met de hulpvrager naar de juiste, betaalbare zorg. We zullen onze vrijwilligers opleiden en bijscholen in de hulpvragen en waar we het niet weten zullen we samen met de zorgvrager op zoek gaan. We hebben een goede samenwerking met andere zorgcoöperaties en ook met de zorggroep Nijnsel, we kunnen van hun ervaringen nog meer leren dan we al gedaan hebben."

Lees meer in DMRK van deze week