Jelle de Louw weet in een oefenpot aan de bal te blijven. Foto: Frank van Engelen.
Jelle de Louw weet in een oefenpot aan de bal te blijven. Foto: Frank van Engelen.

Ambitievol voetbaltalent zonder show

Algemeen

Sint-Oedenrode - Chauvinistische Rooise voetbalfanaten kunnen het vizier bijstellen en gaan richten op Den Bosch. Daar staan vanaf dit seizoen twee jeugdspelers uit Sint-Oedenrode in de selectie van eerstedivisionist FC Den Bosch: Bassou Boulghalgh en Jelle de Louw. Bassou maakte zo'n anderhalf jaar geleden al zijn debuut. Jelle enkele maanden geleden. Het zijn veelbelovende spelers die vorige week mee mochten naar een trainingskamp in Schotland. Gaan ze het redden bij FC Den Bosch? Of überhaupt in het betaald voetbal?

Jelle woont in Nijnsel. Hij is pas zeventien jaar oud, maar voetbalt toch alweer elf jaar bij Den Bosch. Van zijn tijd bij de plaatselijke vereniging kan hij zich dan ook maar weinig herinneren. Wel weet hij nog dat er scouts geweest zijn. "Of ze voor mij kwamen weet ik niet. Betaald voetbalclubs komen niet zo vaak kijken bij een clubje als Nijnsel. We speelden tegen Schijndel volgens mij. Het ging best goed en even later werd ik uitgenodigd voor de talentenschool." Die doorliep Jelle met glans om nooit meer als voetballer bij Nijnsel terug te keren. Bij Den Bosch kwam Jelle in de E1 terecht. Frappant genoeg nam hij afgelopen seizoen van de laatste speler van zijn lichting afscheid. Alleen Jelle blijkt goed genoeg, want hij overleefde alle schiftingen. Ieder jaar worden de spelers beoordeeld met een puntenlijst. "Ik heb nooit op de schopstoel gezeten. Eigenlijk ben ik altijd makkelijk over gegaan naar het volgende jaar. Natuurlijk had en heb ik wel mijn minpunten", geeft de jonge voetballer toe.

Natuurlijk, minpunten heeft iedereen. Bij Jelle zou je het kunnen raden. De tiener komt wat verlegen over. Is dat in het veld ook zo? Een persoonlijkheid kan binnen de lijnen immers totaal transformeren. Jelle niet. Hij reageert: "Al jaren hoor ik dat me meer moet laten gelden op het veld. Ik werk er heel hard aan en voor mijn gevoel gaat het al beter. Bij de jeugd was ik best een bepalende speler. In die zin verwachten ze veel van mij. Dat zal bij de selectie nu wat lastiger worden." Logisch, in de selectie van FC Den Bosch zitten oudere spelers die al wat langer meedraaien. Je moet stevig in je schoenen staan om jongens als Anthony Lurling en Barry Maguire op hun nummer te zetten. Mentaal gezien staat Jelle zijn mannetje, fysiek moet hij sterker worden, maar voetballend ligt hij op koers. Volgens de trainers is zijn passing sterk en is het talent zeer taakbewust. "Ik speel op het middenveld, vaak meer controlerend. Ik ben rustig aan de bal, geen show, en probeer alle duels te winnen", typeert Jelle zijn spel.

Lees het complete verhaal in DMRK van deze week