Ilse en Harry van Deursen.
Ilse en Harry van Deursen.

Een volgend hoofdstuk in de geschiedenis van Van Deursen Diervoeders

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Echte Rooise familiebedrijven. Ze bestaan nog steeds, maar zijn schaars. Een oer-Rooise onderneming waar heel Sint-Oedenrode trots op mag zijn, is Van Deursen Diervoeders. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Een generatie vol ambitie, want na al die jaren wordt Eerschot verruild voor het voormalige pand van Jacobs op het bedrijventerrein in Nijnsel. Voor Harry en Ilse van Deursen een noodzakelijke en ook mooie stap.

De wat oudere dorpsgenoten zullen het zich herinneren. Misschien kennen ze de opa van Harry nog wel. Dan weten ze te vertellen dat ook hij Harry heette en dat hij een geliefd persoon was onder de boeren. Hij heeft voor hen veel gedaan gedurende de oorlog. "Hij had een gunfactor. De boeren wisten hem dan ook te vinden toen opa na de oorlog graan ging malen met behulp van een stoommotor. Het graan werd geleverd door de plaatselijke boeren en dit werd gemalen weer verkocht aan deze boerenbedrijven. In die tijd verkochten wij ook kolen en briketten", vertelt de kleinzoon.

Er in gegroeid
Dat gebeurde allemaal onder de Knoptoren. Een eindje verderop vestigde later Jan van Deursen zich. Hij nam de zaak in 1960 over en zette het voort tot aan 2010. Toen stond zoon Harry met zijn vrouw Ilse klaar. "Je zult wel begrijpen dat ik er mee opgegroeid ben. Ik zat al op de heftruck toen ik heel klein was. Ik kon maar net met mijn voeten bij de pedalen", lacht Harry. Of er een vierde generatie komt? Die is nog wel erg jong, maar er bestaat een kans dat de vierjarige Wout over jaren een traditie voortzet.

Voer voor particulieren
Na verloop van tijd stortte Van Deursen zich in de wereld van de mengvoeders. Boeren kwamen toch al bij hen en dus was de stap vrij logisch. Voer voor paarden, koeien en varkens was voortaan te verkrijgen bij Van Deursen. Vandaag de dag is dat assortiment ontzettend uitgebreid. De agrariërs worden nog steeds op hun wenken bediend, maar Van Deursen is er eveneens voor particulieren. Ilse: "Veel mensen weten niet wat we allemaal in ons assortiment hebben. We hebben onder andere tien soorten hondenvoer, maar ook vogel-, katten-, kippen-, konijnen- en paardenvoer zelfs voer voor alpaca's en andere vergelijkbare diersoorten. Maar ook kunstmest voor de tuin en bijvoorbeeld graszaad. Je kunt het zo gek niet benoemen of we hebben het. Mensen krijgen bij ons een gedegen advies." De laatste jaren is het bedrijf enorm gegroeid. Mede door het in de markt zetten van Power-Cal. Harry: "Power-Cal is een speciaal gemalen en gedroogde kalksoort om de ligplaatsen van dieren droog te houden. We hebben het voor koeien en varkens. Het product vindt gretig aftrek. Niet alleen in Nederland, maar ook in België en Denemarken."

Lees woensdag verder in DMRK