In de praktijk van Fysiorooi.
In de praktijk van Fysiorooi.

Fysiotherapie beter dan operatie bij etalagebenen

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Hugo Fokkenrood van de Maastricht University kwam onlangs landelijk in het nieuws met zijn promotieonderzoek naar etalagebenen (claudicatio intermittens). Zijn belangrijkste conclusie daaruit is dat patiënten met etalagebenen veel beter gespecialiseerde fysiotherapie kunnen krijgen dan een operatie. Het is volgens Fokkenrood de beste zorg bij deze klachten en jaarlijks levert het forse besparingen op. In Sint-Oedenrode is de praktijk van Fysiorooi gespecialiseerd in de behandeling van etalagebenen.

De experts bij Fysiorooi zijn Lisanne van den Brink en Yvonne Sijbers. Namens Fysiorooi zijn ze aangesloten bij ClaudicatioNet. Een samenwerkingsverband van huisartsen, fysiotherapeuten, vaatchirurgen en patiënten. ClaudicatioNet heeft een landelijk netwerk opgezet van fysiotherapeuten die een driejarige specialisatieopleiding hebben gevolgd. Yvonne en Lisanne hebben die – als één van de weinigen in de regio – succesvol afgerond.

Deze therapeuten weten dan ook precies hoe ze mensen met deze klachten kunnen helpen. Deze ontstaan door het dichtslibben van slagaders in de benen. Doordat er minder zuurstof doorheen kan, krijgen mensen (ernstige) pijn bij het lopen. Vandaag de dag worden drie op de tien mensen geopereerd tegen deze aandoening. Ze worden dan gedotterd, maar het effect is niet blijvend. Maar één op de zeven patiënten krijgt de juiste begeleiding die het probleem het beste aanpakt. De juiste behandeling bestaat uit gesuperviseerde looptraining door gespecialiseerde fysiotherapeuten, waarbij ook aandacht voor leefstijladvies (stoppen met roken, juiste gebruik van medicatie en voeding, etc).

Fokkenrood berekende dat als tachtig procent van de patiënten wordt doorverwezen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut en van die groep vier op de vijf de training volledig volgt, het op jaarbasis 33 miljoen euro bespaart. Dat maakt de tongen weer los in Den Haag. Nu gaan al stemmen op om fysiotherapie weer toe te laten in het basispakket, omdat fysiotherapie veel patiënten uit de dure specialistische zorg kan houden en dit veel geld kan gaan besparen.

Wilt u meer weten over de behandeling van etalagebenen? Yvonne en Lisanne van Fysiorooi helpen u graag verder.

Fysiorooi, Neulstraat 23, 0413-473196