Een overzicht van het festival
Een overzicht van het festival

KLW pakt flink uit met Plattelands Festival

Algemeen

Het besef van deze wijsheid is voor enkele mensen aanleiding geweest om het verleden te koesteren en zaken uit het verleden, met name op landbouwgebied, te bewaren, te restaureren en aan mensen te laten zien. Daarom hebben zij het initiatief genomen om een club op te richten die dit doel nastreeft. In 1986 zag een vereniging het levenslicht en kreeg de naam

Klassieke Landbouw Werktuigen vereniging. oftewel KLW. Komend weekend pakt het uit met het jaarlijkse Plattelands Festival, tegenover de Vresselse Hut. Een groep van ongeveer 25 enthousiaste mensen waren de trotse bezitters van oude werktuigen, gereedschappen, tractoren, stationaire motoren en literatuur op dat gebied. Deze groep is intussen uitgegroeid tot een club van meer dan 850 leden. Met twee ploegwedstrijden en drie grasmaaiwedstrijden per jaar staat de KLW ook landelijk in de belangstelling en is er een geregelde groei van het ledenbestand.

De leden van KLW realiseren zich maar al te goed dat hun bezittingen op dit hobbygebied bijzonder zijn, en willen heel graag groots uitpakken. Dat doen zij niet alleen door een grote diversiteit aan oude landbouwwerktuigen en tractoren ten toon te stellen en ze te laten werken, maar ook hun omgeving wordt nagebootst.

Werkplaatsen, zoals een smederij, een bakkerij, een schoenmakerij, een heus washok, en nog veel meer oude ambachten zijn te zien, te ruiken of aan mee te doen. Het geluid van dorsmachines, en het geklop van dorsvlegels, soms misschien overstemd door een ploegende tractor of een stationaire motor die een zaagmachine aandrijft, een oude vrachtwagen waarvan de vracht nog met de hand moet worden gelost, allemaal beelden uit een dorp. Trekkertrek met oude tractoren zal niet ontbreken, kinderen kunnen behendigheid testen met oude spelletjes, het dorpsplein zal een ontmoetingsplek zijn waar de surveillerende veldwachter links en rechts een praatje maakt en er op toeziet dat enkele oude kermisattracties niet alleen door opgeschoten jeugd wordt gebruikt, maar ook de kleineren een kans krijgen. Ook aan gezelligheid zal het niet ontbreken. Op zaterdagmiddag komt er een heuse blaaskapel op het dorpsplein, wat wordt opgesierd met een ouderwetse kiosk. Ook op zondag is er live muziek in de grote tent en op het plein. Natuurlijk is er een gezellig terras met een speelplaats voor de kinderen. Voor de grotere jeugd en iedereen die het wil proberen hebben ze twee klimpalen staan om hoogtevrees te testen. Nieuw is dit jaar de wedstrijd "Sterkste man van Nijnsel" met o.a. spijkerbroekhangen, boomstamwerpen en voertuigtrekken. Op zaterdagmiddag gaat de lady's ride van start en daarna gaan er een aantal luchtballonnen op weg naar waar de wind ze brengt. Kortom, volop vertier voor het hele gezin in het gezellige Nijnsel.

Kom genieten op zaterdag 4 juli van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 5 juli 2015 van 10.00 tot 17.00 uur op een van de mooiste Brabantse plekjes in het Dommeldal bij De Vresselse Hut, Vresselseweg 33 te Nijnsel. Voor de entreeprijs en het parkeren hoeft u het niet te laten. Dat is helemaal gratis, dankzij het enthousiasme van de vele KLW-ers die het verleden voor u laten herleven. Inlichtingen:Voorzitter Piet van der Poel: 06-54924764