Afbeelding

Verkiezing meest bijzondere bomen van Het Groene Woud

Algemeen

Inwoners en bezoekers van Het Groene Woud worden opgeroepen om mee te doen aan de verkiezing van de meest bijzondere bomen van deze streek. Het Groene Woud wordt gevormd door de steden Tilburg, Den Bosch en Eindhoven en het tussenliggende gebied met plaatsen als Oisterwijk, Boxtel, Oirschot, Sint-Oedenrode en Best. De verkiezing moet een top 25 opleveren van de mooiste bomen van Het Groene Woud. De top 25 wordt met verhaal en foto opgenomen in een boek met fiets- en wandelroutes langs de bomen. De inzendtermijn sluit woensdag 24 juni.

De organisator van de verkiezing van de meest bijzondere bomen van Het Groene Woud is de Stichting Oisterwijk 800 SPOT. Deze stichting zet cultuur in ter versterking van de samenleving. Gedurende een aantal jaren staan bomen centraal in de activiteiten van de Stichting Oisterwijk 800 SPOT. Vorig jaar werd met groot succes het kunstproject Kunst en Bomen georganiseerd. In het vroege voorjaar van 2015 organiseerde de stichting een tot de laatste plaats bezet congres over bomen. De stichting gaf een poëziebundel met boomgedichten en een kleurboek voor volwassenen uit. Stichting Oisterwijk 800 SPOT ontving voor het bomenproject een financiële bijdrage van onder meer Streekfonds Het Groene Woud.

Bomenverhalen
Bomen staan de laatste tijd sterk in de belangstelling. Heel veel mensen genieten van een mooie boom. Ze kunnen daar lyrisch over vertellen. Van veel bomen bestaan verhalen omdat er ooit iets gebeurd. Andere verhalen zijn sprookjesachtig of vertellen een legende. Weer andere verhalen gaan over het nut van bomen, zoals leilinden bij oude boerderijen. Dan zijn er bomen als onderdeel van een ritueel of een gebruik. In vroeger dagen werd voor elk jonggeboren kind een fruitboom geplant. En zo zijn er nog tientallen andere onderwerpen.

Verkiezing
Voor de verkiezing van de mooiste boom worden deelnemers opgeroepen door middel van een verhaal hun keuze aan te geven. Dit verhaal mag maximaal 300 woorden lang zijn. Het aanmelden van meerdere bomen is toegestaan. Van elke boom moet een foto mee worden gestuurd. Verder moet precies worden aangegeven waar de boom staat. Dit is van belang voor het ontwikkelen van fiets- en wandelroutes langs de bomen. De bomen moeten voor iedereen toegankelijk zijn, een boom in een particuliere tuin kan dus niet meedoen. Een jury stelt de top 25 samen. De deelnemers van wie de boom in het boek komt krijgen een exemplaar. De inzendtermijn sluit woensdag 24 juni. Inzendingen sturen naar info@oisterwijk800.nl.

FOTOBIJSCHRIFT
Een boom met een verhaal. Bij zandverstuiving de Pierenberg in Moergestel staat aan de Sparrendreef een eik met een in de bast gekerfd kruis. Bij deze boom werd in mei 1941 het stoffelijk overschot van Marietje Pagie gevonden. Het Tilburgs meisje was op elfjarige leeftijd vermoord. De eik staat bekend als 'Moordboom'. Foto: Paul Spapens.