Afbeelding

Vakantiewerk en jongeren: wat mag wel en wat mag niet?

Financieel

Zo'n 300.000 jongeren zullen de komende maanden met een vakantiebaantje beginnen. Dat doen ze natuurlijk niet voor niets. Als hun bijverdiensten echter substantieel zijn, kan dit gevolgen hebben voor hun studiefinanciering en/of de huurtoeslag en kinderbijslag van de ouders. Daarnaast dient de werkgever bekend te zijn met een heel palet aan wettelijke beperkingen en veiligheidsmaatregelen. Dit artikel bespreekt de belangrijkste punten van vakantiewerk.

Allereerst de financiële kant. Hoewel een vakantiebaantje een leerzame ervaring kan zijn moet men beducht zijn voor de financiële gevolgen. Zo wordt voor het bepalen van de hoogte van de huurtoeslag gekeken naar de inkomens van alle inwoners. Kinderen onder de 23 jaar die minder dan € 4.749 bruto per jaar verdienen worden niet meegeteld. Verdienen zij meer, dan worden de eerste € 4.749 niet in aanmerking genomen. Het kan dus zijn dat door vakantiewerk de ouders minder huurtoeslag ontvangen.

Voor de kinderbijslag bestaat hetzelfde risico. Vakantiekrachten jonger dan 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen. Kinderen van 16/17 jaar mogen doorgaans € 1.266 netto per kwartaal verdienen. Bijverdiensten in de zomervakantie (lees: derde kwartaal) mogen echter € 1.300 netto extra bedragen. Bij inkomsten van meer dan € 800 netto per kwartaal zijn de ouders al verplicht om dit door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank.

Niet alleen voor de ouders maar ook voor de studerende jongeren zelf bestaan financiële risico's vanwege een bijbaantje. Indien de vakantiekracht een verzamelinkomen heeft van meer dan € 13.856 bruto dan heeft hij/zij niet langer recht op een volledige studiefinanciering. Een gedeelte zal dan moeten worden terugbetaald.

Dan de werkgever. Een werkgever dient zich goed van alle regelingen te vergewissen voordat hij jongeren binnen zijn bedrijf laat werken. Zo mogen 13/14-jarigen tijdens de schoolvakantie niet meer werken dan 7 uur per dag en maximaal 5 dagen per week (buiten schoolvakanties gelden weer andere regels). Qua werkzaamheden mag de 13/14-jarige enkel licht werk verrichten waarbij machines en een industriële omgeving uit den boze zijn. Voor 15-jarigen gelden er minder restricties. Vanaf deze leeftijd mag er ook in supermarkten en in landbouwbedrijven gewerkt worden. Tot slot de 16/17-jarigen: zij mogen bijna dezelfde werkzaamheden als volwassenen verrichten, met uitzondering van zware machines en giftige stoffen. Voor hen telt schooltijd overigens mee als arbeidstijd. Helaas voor de werkgevers, deze opsomming is slechts het topje van de ijsberg op het gebied van regelingen voor jongerenarbeid.

Wilt u weten hoeveel uw kind mag bijverdienen? Of wilt u weten welke wettelijke voorschriften u als werkgever in acht moet nemen? Neem contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413 – 49 11 11 of via e-mail: info@vdven.nl.