De BOA aan het werk.
De BOA aan het werk.

Handhaven voor ieders profijt

Algemeen

Sint-Oedenrode - Hij zou zich verstoppen in de bosjes om te kijken of mensen de poep van hun hond opruimen. Ook wordt gefluisterd dat hij met krijt streepjes op autobanden zet om te controleren of het voertuig verplaatst is. "Dat is natuurlijk allemaal niet waar", dient de Rooise BOA - Sandro van den Berg - van repliek. "Ik ben er voor om te handhaven, zodat iedereen er profijt van heeft."

Je bent al weer enige jaren actief in Sint-Oedenrode. Hoe bevalt het?
"Heel positief. Ik ga nog steeds fluitend naar mijn werk en ga fluitend weer naar huis. Soms krijg ik wel commentaar, maar dat kan ik vrij goed naast me neer leggen."

Wat is je taak?
"Ik ben toezichthouder van de openbare ruimte. Mijn werkzaamheden verdeel ik over vier dorpen. In totaal ben ik 24 uur in Sint-Oedenrode werkzaam. Onder openbare ruimte valt o.a. hondenpoep, afval, parkeren, drank- en horecawet en gebruik gemeentegrond, zoals uitstallingen."

Wat bedoel je met drank- en horecawet?
"Het is mijn taak om te handhaven dat jeugd onder de 18 jaar geen alcohol geschonken krijgt in de plaatselijke cafés. Aangezien de mensen me kennen, zal ik niet snel in Rooi een café in gaan om te handhaven. Collega's uit andere dorpen helpen me daarbij."

Zie je vooruitgang ten opzichte van het begin dat je hier kwam werken?
"Het parkeren gaat stukken beter. In het begin was het om de drie á vier auto's raak, maar tegenwoordig hoef ik maar heel sporadisch een bon uit te schrijven. De burgers zijn steeds meer aan de regels gewend geraakt en dat is maar goed ook. Niemand vindt het immers fijn om een boete te krijgen."

Lees verder in DMRK van deze week