Annette van den Brand (l) kreeg van wethouder Hendriks een bos bloemen.
Annette van den Brand (l) kreeg van wethouder Hendriks een bos bloemen.

Afscheid als rondleidster Poffermuseum

Cultuur

Sint-Oedenrode - Annette van den Brand neemt afscheid als rondleidster van het Rooise Poffermuseum. Woensdagmiddag kreeg ze van wethouder Hendriks een bos bloemen voor bewezen diensten. De komende maanden gaat het museum dicht voor publiek, omdat het gerenoveerd wordt. Het museum heeft zo de tijd om een noodzakelijke vervanger te zoeken.

De reden waarom ze gaat stoppen is duidelijk. "Ik ben nu 70. Als ik de komende tien jaar fysiek en mentaal fit blijf, wil ik daar vrij van kunnen genieten", geeft Annette als onderbouwing. De Rooise is geboren in Sint-Oedenrode, was even weg, maar kwam in 1997 weer in het dorp wonen. Al vrij snel ging ze zich inzetten voor het Mutsen- en Poffermuseum in de Paulusgasthuisjes. Annette: "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in historie. Niet alleen in de Rooise, maar ook in de Europese- en wereldgeschiedenis. Soms heb ik wel eens spijt waarom ik het niet ben gaan studeren. Op deze manier kon ik er over vertellen. Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan."

In al die jaren leidde Annette honderden mensen rond. Groepen van zestig, koppels van twee, alles sloot zich bij haar aan. "Iedereen heeft zo zijn eigen manier van rondleiden", vertelt de voormalig gids, die de kneepjes leerde van To Lathouwers en Bep van Lieshout. "Ik begon altijd met vertellen in het eerste huisje. Vanaf het tweede huisje mochten ze van mij zelf rondlopen. Dan liet ik ze vrij en zei ik dat ze me  voor vragen altijd konden roepen. Vooral de dames vonden het heel interessant. De heren gingen vaak na de eerste vitrine al buiten zitten. Ik snap dat wel. Zij zijn niet geïnteresseerd in de historie van iedere poffer." Juist het contact met de mensen zal Annette naar eigen zeggen gaan missen. Dat verliest ze zeker niet met haar 'collega's'. Iedere maand komen ze bij elkaar voor een lunch. Dan kletsen ze bij in de Paulusgasthuisjes. Het vinden van een opvolger zal niet meevallen, maar Annette hoopt toch dat iemand zich aangesproken voelt. "Het is een aanrader, dat zeker. Vooral als je bij Rooi betrokken bent", spoort ze aan.