Afbeelding

Eén op zes patiënten heeft osteoporose en weet dit niet

Algemeen

Een groot aantal mensen in Nederland heeft osteoporose en weet dit niet. Dit blijkt uit eigen onderzoek van de Osteoporose Vereniging.

Het gaat hierbij om mensen die ouder zijn dan 50 jaar en recent een botbreuk hebben gehad. Het gaat hierbij om breuken van heup, wervel, onderarm, bovenbeen, ribben, bekken die ontstaan ten gevolge van botontkalking, ofwel osteoporose. Vaak worden deze mensen veel te laat of helemaal niet onderzocht op osteoporose, terwijl dit wel standaard tot het pakket behoort. De Osteoporose Vereniging wil mensen van 50+ bewust maken van de risico's en mogelijkheden om je botten te laten nakijken na een breuk en eventueel een behandeling voor osteoporose te starten.

Prof. Dr. W.F.Lems, expert op osteoporosegebied uit het VU medisch centrum, verklaart: "Het diagnostisch proces voor osteoporose is heel belangrijk. Als er een verdenking op osteoporose is, dan moet de diagnostiek ook volledig zijn. Per definitie zijn mensen ouder dan 50 die een fractuur hebben gehad, verdacht voor het hebben van osteoporose. Het volledige diagnostisch proces bij een patiënt van 50 jaar en ouder met een recente fractuur bestaat uit 4 stappen. Naast een botdichtheidsscan (DXA scan) hoort ook een wervelhoogtemeting (VFA), een bloedonderzoek en een evaluatie van het valrisico. Om het risico op toekomstige botbreuken goed vast te stellen moeten al die 4 onderzoeken dus uitgevoerd worden."

De Osteoporose Vereniging start nu een landelijk onderzoek naar ervaringen met de diagnose. Mensen met osteoporose kunnen via internet de vragenlijst invullen en zo hun ervaringen delen. Harry van den Broek, voorzitter van de Osteoporose Vereniging geeft aan: "We richten ons met de vragenlijst op het proces rondom de diagnose. Ondanks landelijke afspraken blijven er grote verschillen in het diagnostisch proces voor mensen met osteoporose. Door de ervaringen te bundelen en hierover te publiceren willen we voorkomen dat er nog langer mensen ongediagnosticeerd blijven rondlopen." De vragenlijst is te vinden op www.osteoporosevereniging.nl. De vereniging verwacht de resultaten van het onderzoek op 7 november a.s. (Wereld Osteoporose Dag) te kunnen presenteren.