Gemeenteraden akkoord met herindelingsadvies Meierijstad

Roois nieuws
De gemeenteraden van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel zijn vanavond definitief akkoord gegaan met het herindelingsadvies voor de toekomstige gemeente Meierijstad. “Een historisch moment”, aldus burgemeester Ina Adema van Veghel. Want met de instemming op het herindelingsadvies is de besluitvorming over de fusie op gemeentelijk niveau afgerond.

“We hebben een belangrijke stap gezet op weg naar de definitieve vorming van een gemeente met circa 80.000 inwoners. Wij bundelen de krachten en verstevigen daarmee onze positie in de regio. We kunnen nieuwe kansen en uitdagingen aan”, aldus burgemeester Adema. Ook haar collega, de Schijndelse burgemeester Jetty Eugster, noemde de finale gemeentelijke besluitvorming een ‘belangrijk moment’: “En nu op weg naar een definitief besluit over de nieuwe gemeente Meierijstad.”
Ook burgemeester Peter Maas van Sint-Oedenrode markeerde het moment. Hij ziet de fusie als “dé uitgelezen kans om de identiteit van de kernen te versterken.”

Nu Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel definitief groen licht hebben gegeven, is het woord aan de provincie en het rijk. De verwachting is dat in het derde kwartaal van volgend jaar de besluitvorming over de fusie definitief is afgerond. Op 16 november volgend jaar volgen dan de gemeenteraadsverkiezingen. Ondertussen wordt op ambtelijk niveau hard gewerkt aan de voorbereidingen van de fusie. De bedoeling is dat de nieuwe gemeente Meierijstad op 1 januari 2017 een feit is.