Staat de juiste waarde op uw WOZ-beschikking?

Roois nieuws
De meeste van u zullen het jaarlijkse aanslagbiljet gemeentelijke heffingen (ozb) in de brievenbus hebben ontvangen. Op dit aanslagbiljet is ook de WOZ-beschikking opgenomen. Voor het jaar 2015 wordt uitgegaan van een waardepeildatum van 1 januari 2014. U kunt daarbij een specificatie van de WOZ-waarde opvragen bij de gemeente.

De WOZ-waarde is niet alleen bepalend voor de hoogte van de gemeentelijke heffingen. Ook heeft de WOZ-waarde invloed op de aangiften inkomstenbelasting en de erfbelasting.  Gaat het om een woning die fiscaal is aangemerkt als uw eigen woning, dan bepaalt de WOZ-waarde het eigenwoningforfait dat u moet opnemen in uw aangifte inkomstenbelasting.

Bewoont u een woning die tot uw ondernemingsvermogen behoort, dan moet u bij de bepaling van uw winst rekening houden met een privé-onttrekking. Ook deze onttrekking wordt becijferd aan de hand van de WOZ-waarde van de woning. Als u een tweede woning heeft die behoort tot het vermogen in Box 3 dan wordt de WOZ-waarde van de woning als uitgangspunt genomen voor de waardebepaling. Daarbij wordt overigens nog wel extra rekening gehouden met de verhuurde staat van deze woning.

De waarde van onroerende zaken die als woning in gebruik zijn, wordt bij schenking of vererving gesteld op de WOZ-waarde die is vastgesteld voor het jaar waarin de verkrijging plaatsvindt. Op verzoek kan echter ook worden aangesloten bij de WOZ-waarde die geldt voor het jaar na het jaar van verkrijging.

Als u het niet eens bent met de waardebepaling van uw woning of bedrijfspand, dan kunt u tot zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking. Wilt u dat graag door ons laten doen, neem dan contact op met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur. (advertorial)