Prof. Dr. Jos Swanenberg geeft lezing over Brabants dialect

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - In het kader van haar 60 jaar bestaan verzorgd de Heemkundige Kring “De Oude Vrijheid” deze lezing, op 24 februari in Grand Café & Zalencentrum De Beurs , heuvel 44 om 20.00 uur. (boven zaal)

Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat dialecten op sterven na dood zijn. Al die tijd waarschuwt men voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia.
Is ons Brabants werkelijk in gevaar? Jos Swanenberg zal vanaf 20.00 uur een tipje van de ‘Dialectsluier’ oplichten.
Wie is Jos Swanenberg?
Adrianus Petrus Cornelis (Jos) Swanenberg (Gemert, 1968) groeide op in Middelrode. Hij ging naar de middelbare school in Heeswijk-Dinther en studeerde Nederlandse taal en letteren in Utrecht. In 1995 startte hij als wetenschappelijk medewerker aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 2000 promoveerde hij daar op een proefschrift over vogelnamen in het dialect.
Sinds 1 juli 2004 is Swanenberg streektaalfunctionaris in Noord-Brabant - aangesteld bij Stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch.
Swanenberg publiceerde vele artikelen en boeken over Brabantse dialecten. Hij schrijft poëzie en vertaalde t.b.v. De Bietels op z'n Brabants samen met Noud Bongers Let it be in 't Komt wel goed.
Op 1 februari 2009 werd Swanenberg benoemd als buitengewoon hoogleraar 'Diversiteit in taal en cultuur' op de Universiteit van Tilburg. Het betreft een (parttime)leerstoel van de Toon Weijnen Stichting. Op 20 november 2009 hield hij zijn inaugurele oratie met de titel Van alterande sorte, Brabants tussen dialect en standaardtaal.
Jos Swanenberg is een zoon van Cor Swanenberg en Nelleke de Laat. In 2007 ontvingen vader èn zoon de Vergulde Klomp.

Entree leden gratis, niet leden € 2,-
Zalencentrum De Beurs , heuvel 44 (bovenzaal) 20.00 uur